lørdag 19. mars 2011

Bryteklubben

Det ser ut til at uflaksen forfølger den ene av Team Reisa sin kjører, så neste år tror vi at det er duket for annen kjører med mere flaks og kanskje også større konkurranseinstinkt.

Kraftig diare og oppkast allerede i begynelsen av 16-timershvilen på Tana. Canikur ble putta i hundene, hadde med mange pakker i tilfelle, men det hjalp rett og slett ingen ting. Ny lengre hvile enn planlagt i Neiden med samme ressultat. Alle hundene unntatt1 hadde kraftig diare i over 20 mil, samt at over halvparten spydde fler ganger. Matinntaktet ble selvfølgelig redusert, og dertil tynne hunder. Har aldri trodd at en hund kan ha så mye drit i seg, uten å ha spist på lenge! Da vi kom til Kirkenes lå vi lenge på sjekkpunktet, men lite væske og mat ble fortært, og et par hunder hadde så ømme mager at de ikke ville klare å gå videre. Utfallet ble at hundene måtte få lang hvile slik at diareen kunne gi seg. Pr. skrivende stund, altså 4 dager etter Kirkenes ,er det fortsatt diare på 2 hunder, og de er slettes ikke restituert. Å bryte var faktiske det eneste fornuftige. Er imponert over moralen i spannet med sykdom. og vi vet at hundene kan prestere, men denne gangen stoppet det opp i Kirkenes. Ellers kan det nevnes at 1/2 irsksetteren var den desidert beste hunden på hele spannet både med hensyn til trekkraft, jevnhet, å holde vekta samt arbeidsmoral, så hunden hadde helt sikkert gått mange mil til

Hva kan en lære av dette? Kanskje er det slik at immunforsvaret er nede for telling etter kennelhosten. 2 dager før løpet var hundene så friske at det var grønt lys fra veterinær, men selvsagt var de preget av en 14 dager med influensa. Kanskje en bør ligge lengre framme i teten for å unngå smittepress? Trenger hundene lengre restitusjon etter sykdom? Tror at noen av toppspanna også har hatt kennelhoste rett før, så det er ingen regel uten unntak. Vil det hjelpe med forebygging ved å gi bakteriekulturer ei stund før løpet og underveis? Er det noe med foringa? Vanlig foring uten noe nytt, og det har fungert bra på tidligere løp. Kanskje har det blitt slik at det holder med 1 langt løp i sesongen når en har totalt 16 hunder å ta av for hele løpssesongen? Ja ja mange spørsmål men det er viktig å se framover mot neste sesong.

Team Reisa fortsetter neste sesong med Magne, Siw og Geir og det blir nå 18-20 hunder i trening fra høsten av. Økonomien gjør sitt til at det blir reduksjon av antall hunder, det er billigere å fore på 20 hunder istedet for ca 35 med hvalper og pensjonister. Det gledelige er at det dermed blir gode bikkjer å få kjøpt for andre, så det er bare å ta kontakt.

Ingen kommentarer: